Tips:

Store kunstnere gratis

Det er ikke mange byer i verden hvor du kan gå en spasertur og impulsivt stikke innom for å se mesterverk av store kunstnere. I Roma kan du gratis se viktig kunst av Caravaggio, Michelangelo og Bernini.

Caravaggio har 2 bilder i kirken Santa Maria del Popolo, og som navnet antyder ligger kirken ved Piazza del Popolo, i sentrum. Det ene er St. Peters korsfestelse, det andre Paulus` omvendelse. I nærheten av Palazzo Madama (dagens senat) finner du kirken San Luigi dei Francesi, og her finner du 3 verk med Matteus som hovedperson. Like ved Piazza Navona finner du Caravaggios "Madonna di Loreto", i kirken Sant`Agostino.

Michelangelo har mest skultur og arkitektur å vise fattige norske turister. Capitolhøyden, Campidoglio, har en trapp og plass tegnet av mesteren. Hans arkitekturvirtuositet kan du også se i kuppelen på Peterskirken (San Pietro), og i kirken Santa Maria degli Angeli (Piazza della Repubblica). Det var Michelangelo som tegnet øverste delen av dagens franske ambassade Palazzo Farnese, ved Campo de` Fiori. Når det gjelder hans skulturer, kan du se "Pietà" inne i Peterskirken, og en spesiell fremstilling av Moses ser du i kirken San Pietro in Vincoli, ikke langt fra Via Cavour. Hans bilde hvor Kristus bærer korset kan ses i kirken Santa Maria sopra Minerva, like ved Panteon.

Gian Lorenzo Bernini er kanskje ikke så kjent som de to foregående, men Roma er hans by. Det er han som laget fontenen på Piazza Navona, som tar for seg de fire verdenselvene. Han laget elefanten som står utenfor kirken Santa Maria sopra Minerva, samt tegnet broen ved Castell Sant`Angelo kalt Ponte Sant`Angelo. I kirken Santa Maria del Popolo bidro han til Chigi-kappelet. Men hans mesterverk er plassen foran Peterskirken, Piazza San Pietro. Også inne i kirken kan du se hans flotte baldakin over alteret.

Kunst i Roma

Her er en kort introduksjon om romersk kunst i antikken, og en liten angivelse av de ulike historiske periodene.

Liker du en historisk-kronologisk tur i Roma, kan du ta for deg de ulike tids inndelingene etter områder. Gå en tur og nyt:

Romerne hadde sine første møter med grekerne i det 3 århundre f.Kr, og de anerkjente deres overlegenhet i kunst og kultur. Det kom på denne tiden flere kopier av gresk skulptur, men snart forlot romerne grekernes hang til abstraksjon og generalisering, for å gi kunsten et større preg av det jordbndre, praktiske og spesielle. Det var ikke uvanlig at man etterstrevde et nøyaktig bilde av en spesiell person.

Et kompromiss mellom realismen og idealismen kan di se i Vatikan-museet, nemlig i Augustus fra Prima Porta. Han anses for å være en kombinasjon av Polykleitos` Spydbæreren og keiserens særtrekk. Også i romerske relieffer kom det snart et krav om individualitet, og mange av dem skulle minne folk om spesielle hendelser, og ble plassert på altere, triumfbuer og søyler. Ta gjerne en titt på Titusbuen, Trajansøylen og Ara Pacis. Det er flere eksempler på romersk malerkunst, de fleste fra Pompei og Herkulanum.

Når det gjelder arkitekturen hadde romerne sin egen tradisjon før møtet med grekerne, preget av en streng og uvarierbar plan. Men fra grekerne inkorporerte de snart peristylet, som laget et fint lysspill i husene. Templer gikk fra å være etruskisk inspirert til å ta opp i seg elementer fra den greske tradisjonen. De romerske templene ble gjerne plasserte slik at besøkende ble ”tvunget” til å se tempelfronten.

Mest originalt av den romerske arkitekturen er Panteon, som er helt basert på romersk tradisjon, teknikk og materialbruk. Teatro Marcello og Colosseum er eksempler på romerske omforminger av det greske teater. Romerne laget kunstige bakkehellinger der hvor grekerne hadde benyttet seg av naturens egne egenskaper.

Fly til Roma? Vi anbefaler www.FlyPrice.no

Flyprice tilbyr Norges beste og laveste dagspriser på flybilletter. Selskapet har slagordet "samme reise - lavere pris", og du kan finne svært billige flybilletter her. Besøk sidene til Flyprice og se selv:

Klikk her for å gå til www.FlyPrice.no

Finn et perfekt hotell i Roma

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:Komment�r denne artikkelenOverskrift, navn, nick, epost eller webside. All HTML fjernes!(<--Skriv inn svaret!)

Vis siste 100 diskusjoner

Annonsèr her / Your ad here
SPONSEDE LENKER