Julegaver og julegavetips fra Webby!

Din guide til julen 2019: Her finner du gode tips om julegaver til han og henne - barn, ungdom, voksne og eldre. God Jul til alle besøkende!

Jul og penger

Hvor mye penger bruker vi nordmenn på julegaver? De fleste bruker mellom 2000 og 6000 kroner. Finanskrisen i 2008 gjorda at mange valgte å være litt mer fornuftig medn pengebruken.


Møteplassen har en spørreundersøkelse som viser at det er ganske små forskjeller i hvor mye penger folk bruker. 2/3 bruker mellom 1000 og 4000 kroner, den resterende tredelen bruker enten under 1000 kroner eller mer enn 4000 kroner.

Julegaveskikken

Skikken med å gi hverandre gaver er først og fremst en bekreftelse på vennskap, familiære bånd eller kjærlighet. Gaven er også et uttrykk for status, og det ser vi spesielt ved at de som har høy inntekt er de som kjøper de dyreste gavene.

Ragnhild Brusdal, som forsket på skikken med å gi hverandre julegaver på 70-tallet, viste at gaver også har med maktforhold å gjøre. I nyere tid har hun også vist at julegavehandelen stort sett er noe som kvinnene tar seg av - hun viser til at presang-jaget er et "kvinneprosjekt". Se Kjønn og kommersielle uttrykk (PDF).

For mange gaver?

De fleste kjøper gaver til nærmeste familie og venner. I enkelte miljøer og aldersgrupper er det imidlertid vanlig å kjøpe gaver "alle" man kjenner. Småbarnsmødre med mange venninner som også har barn er kanskje den gruppen som kjøper flest gaver. Vi hører stadig om de som er frustrerte over å må kjøpe ekstremt mange presanger, enkelte over 100 stykker. Da er det forståelig at julen blir oppfattes som noe negativt, og at julestresset føles på kroppen, og kjøpepresset merkes på lommeboka.

Fredag 19. desember 2008 brukte vi nordmenn 2,2 milliarder kroner på kortterminaler bare på èn dag, og mesteparten av disse pengene gikk nok til julegaver (og julemat). Dette er den høyeste omsetningen noensinne som er registrert av BBS.

Gi penger i julegave

Generelt er det slik at besteforeldre og foreldre kan gi penger til sine barnebarn og barn i julegave, men ikke omvendt. Dette har med status og bekreftelse av relasjoner å gjøre. Les mer i denne fine julegave-kronikken "Men det ER tanken som teller" av Ellen Katrine Nyhus.

Bra side? Spre ordet :)


Julegavetips fra CDON

CDON har gode priser på både DVD, CD og dataspill. Barn og unge vet å sette pris på musikk, film og dataspill, så her kan du gjøre julehandelen raskt og enkelt! KLIKK HER FOR Å GÅ TIL CDON

Ide til julegave? Tips oss

Har du et julegavetips som du vil dele med andre? Send oss gjerne en mail. eller skriv inn direkte på den interaktive siden for julegavetips.Eller kanskje du ønsker en link fra oss - i så fall kan du legge en link fra dine egne sider til oss, så gir vi tilsvarende link tilbake.

Vi ønsker alle våre besøkende en riktig god jul!


Sponsede lenker


Julegaver på nettJul - CDON
FIFA 12 (PC / PS2 / PS3 / WII / NINTENDO) -
Årets julegave for barn i alle aldre
Love football, play football
FIFA 12 - ÅRETS JULEGAVE TIL BARN I ALLE ALDRE

Tips: Design t-skjorten selv

 

Klær fra Nelly